Televízna šou Na nože si od svojho štartu v roku 2023 vybudovala pevnú fanúšikovskú základňu a patrí medzi najsledovanejšie programy TV Markíza. Tento gastronomický reality formát, ktorý vychádza z britskej predlohy Ramsay's Kitchen Nightmares, ponúka divákom nekompromisný pohľad do sveta reštaurácií, ktoré sa snažia o prežitie. Šou sa v súčasnosti nachádza vo svojej štvrtej sérii, ktorá prináša 11 nových epizód plných dramatických momentov, silných príbehov a nekompromisnej kritiky.

Rekordná sledovanosť a rastúca popularita

Podľa programovej riaditeľky TV Markíza Silvie Majeskej je autentickosť, emotívne príbehy a neprikrášlený pohľad do zákulisia reštauračného biznisu hlavným dôvodom, prečo si relácia získala priazeň divákov.

Doposiaľ bola najúspešnejšia tretia séria na jar 2024, ktorá pravidelne prekračovala 30 % trhový podiel a nenachádzala premožiteľa. Historicky tiež prvýkrát prekonala polmiliónovú hranicu v celkovom počte divákov. Aktuálne vysielanú štvrtú sériu sleduje od 350- do 400-tisíc divákov.

Nahliadnite do zákulisia natáčania obľúbenej šou Na nože so šéfkuchárom Martinom Novákom.
Zdroj: TV Markíza

Bez scenára a s maximálnou autenticitou

Hlavnou tvárou relácie je Martin Novák, nekompromisný šéfkuchár, ktorý sa nebojí otvorene pomenovať problémy v reštauráciách. Mnohí diváci si kladú otázku, do akej miery je Na nože inscenovaná relácia. Novák však niečo také absolútne odmieta a zdôrazňuje, že natáčanie prebieha bez scenára, a to, čo diváci vidia na obrazovke, sa skutočne deje.

Natáčanie 4. série sa začalo koncom septembra 2024 a trvalo do februára 2025. Od 26. februára 2025 môžu diváci sledovať na Markíze a v predstihu na Voyo 11 nových epizód s intenzívnymi príbehmi a kritikou.

Martin Novák hovorí: „Nakrúcanie štvrtej série bolo mimoriadne intenzívne a každá časť prinesie iný príbeh. Ľudia už vedia, že si nedávam servítku pred ústa, keď vidím problémy v kuchyni. Niektoré reštaurácie čakajú poriadne tvrdé chvíle, ale aj nečakané prekvapenia. Niekde budú lietať hromy-blesky, inde budú tiecť slzy, avšak ani v jednej epizóde nebude chýbať ľudskosť a silný príbeh.“

Nahliadnite do zákulisia natáčania obľúbenej šou Na nože so šéfkuchárom Martinom Novákom.
Zdroj: TV Markíza

Čo všetko predchádza natáčaniu

Hoci natáčanie jednej epizódy trvá len niekoľko dní, predchádza mu dlhá príprava. „Veľmi veľa stretnutí, telefonátov, rozhovorov, prieskumov, návštev atď. O reštaurácii potrebujeme mať čo najviac informácií, ktoré niekedy musíme získať tajne – bez toho, aby o tom reštaurácia vôbec vedela. Popri tom sa celý tím stretáva s Martinom, riešime všetko od konceptu, cez menu, komunikáciu, prezentáciu až po to, ako vyrozprávať príbeh reštaurácie tak, aby to fungovalo nielen pre reštauráciu ako takú, ale aj pre diváka“ približuje režisér Dušan Domanský.

Pozrite si zábery zo zákulisia v galérii.

Obrovský produkčný kolos v akcii

Natáčanie jednej epizódy trvá niekoľko dní. Počas týchto dní Novák analyzuje problémy reštaurácie, mení menu, zlepšuje procesy v kuchyni a spoločne s dizajnérmi často aj kompletne pretvára interiér podniku. „Záleží to od konkrétneho príbehu. Martin má menej ako týždeň na to, aby reštaurácii pomohol,“ vysvetľuje režisér. V reštaurácii sa zároveň pohybuje rozsiahly štáb, ktorý zabezpečuje všetko od technickej produkcie cez marketing a logistikou až po finálnu rekonštrukciu.

Spolu s Martinom pracuje na pomoci a príbehu celý tím ľudí. „Je to veľký kolos a každý má svoju úlohu. Máme tím, ktorý pozostáva z ľudí, ktorí riešia nielen to, čo vidí divák na obrazovke, ale aj marketing, ďalej interiérových dizajnérov, ľudí, ktorí riešia objednávky nových spotrebičov, kalkulácie jedál či dopravu a zapojenie spotrebičov. Na samotnej výrobe je štáb a Martin a následne prichádza podporný tím, ktorý má za úlohu cez noc prerobiť a skrášliť reštauráciu…,“ vysvetľuje režisér.

Nahliadnite do zákulisia natáčania obľúbenej šou Na nože so šéfkuchárom Martinom Novákom.
Zdroj: TV Markíza

Zásah do reálnej prevádzky

Keď Martin Novák príde do reštaurácie, podnik je v bežnej prevádzke. „Vždy je normálne otvorené, keď do nej prichádza po prvý raz. Zároveň však potrebujeme mať čas na to, aby sme mohli s tímom reštaurácie pracovať – niekedy je preto nutné, aby reštaurácia zatvorila na niekoľko hodín alebo dní, aby mal Martin priestor všetkým vysvetliť, čo treba. Počas niekoľkých dní však musí časť fungovania obmedziť, aby mal šéfkuchár a jeho tím dostatok priestoru na prácu,“ hovorí režisér.

Vrcholom epizódy je deň reštartu, keď reštaurácia otvorí s novým konceptom a menu. „V deň znovuotvorenia reštaurácie s novým menu je však zatvorené od rána, aby mali zamestnanci čas pripraviť všetko na veľký večer,“ dodáva režisér. Martin sa potom do reštaurácie po určitom čase opäť vracia, aby zhodnotil, ako sa danej prevádzke darí

Pozrite si zábery zo zákulisia v galérii.

Štvrtá séria Na nože sa vysiela od 26. februára 2025 a prináša opäť silné príbehy a tvrdé, no spravodlivé hodnotenia. Ako sa reštauráciám podarí prežívať aj po Martinovom odchode? To už zostáva na nich samotných.

„Najväčšia hodnota, ktorú reštaurácii Martin odovzdá, nie je nová kuchyňa či nábytok, ale jeho know-how, ako robiť veci lepšie a efektívnejšie,“ dodáva režisér. Počas troch sérií Na nože Martin Novák pomohol naštartovať biznis desiatkam reštaurácií, no sú aj tri také, ktoré napriek jeho radám neprežili.

Ak vás zaujímajú zaujímavosti zo zákulisia, pozrite si aj tieto články:

Záber z nakrúcania seriálu Sľub: Učiteľka hudobnej východvy a triedna ôsmakov Zuzana (Adriána Brnčalová) sa nasťahuje do domu svojich najlepších priateľov a adoptuje si ich malé dieťa. Jej spolubývajúcim a
Neprehliadnite

Sľub odhaľuje tajomstvá zákulisia: Pozrite si exkluzívnu galériu z nakrúcania a ateliérov

Pohľad do zákulisia natáčania seriálu Vina. Nakrúcanie prebiehalo prevažne v exteriéroch, natáčalo na viac ako 70 miestach, pričom niektoré lokácie boli kombinované. Najdôležitejšie scény vznikali pri rieke Dunaj v rakúskom Hainburgu, kde tvorcovia našli skalu, ktorá v príbehu zohráva kľúčovú úlohu. Na fotografii je Tomáš Maštalír.
Neprehliadnite

Vina odhaľuje tajomstvá: Exkluzívny pohľad do zákulisia seriálu, ktorý pobláznil divákov